Informatie over het Frankenwald en Lichtenberg

Het Frankenwald: een onbekende vakantiestreek

Het "Beste bosgebied 2017" van Duitsland

Uitleggen, waar het Frankenwald ligt, valt niet mee. Je moet het vinden nét onder het midden van het oostelijk deel van Duitsland. Zie het kaartje aan het einde van deze pagina. Het ligt niet in het voormalige Oost-Duitsland (DDR), maar wel er vlakbij, aan de zuidkant ervan: in noordoost Beieren, tegen de "punt" van Tsjechië aan. Ten westen van de stad Hof. Het grenst in het noorden aan het Thüringer Woud. Bij Lichtenberg gaat het Frankenwald naadloos over in het Natuurpark Thüringer Schiefer(=leisteen)gebergte. In het oosten grenst het aan het Ertsgebergte. In het zuidoosten aan het bekende Fichtelgebergte en in het zuiden aan de Fränkische Schweiz. Dat alles wil zeggen, dat het Frankenwald het middelpunt is van een heel groot en zeer afwisselend middelgebergte-gebied. Het wordt beschouwd als één van de mooiste middelgebergten in het hart van Europa. De titel "Beste bosgebied van Duitsland" zegt in dit opzicht natuurlijk al veel.
Op de foto hierboven ziet u de "sky-line" van Lichtenberg gezien vanuit het vakantiehuis.

We bevinden ons hier in Hochfranken, het noordelijkste deel van Oberfranken.

Het Frankenwald ligt gemiddeld vrij hoog. Dat komt, omdat de dalen ook vrij hoog liggen. Het Frankenwald wordt in oude geschriften het "Nortwalt" genoemd en wordt daarin omschreven als "een hoogvlakte met dalen en beboste hellingen". Dat is heel goed getypeerd. Bij Lichtenberg, Nordhalben en Ludwigsstadt zijn die dalen ravijnachtig. Het Höllental bij Lichtenberg is het beroemdste. Elders zijn de dalen breder en met graslanden bedekt: de zgn. kerfdalen. In de stilste ervan, in het centrale deel van het Frankenwald, broeden zelfs de zeldzame en schuwe Zwarte Ooievaars. In het Höllental en in het nabijgelegen Saaletal broedt Europa's grootste uilensoort, de zeldzame Oehoe. Ook de Europese wilde kat heeft zich hier weer gevestigd. Dat heeft allemaal mede bijgedragen tot het uitroepen van het Frankenwald tot "Beste bosgebied 2017" van Duitsland. Het hoogste punt van het Frankenwald is de Döbraberg van bijna 800 meter hoog.
Het vakantiehuis ligt op ruim 560 meter.

De vele en goed aangegeven wandelroutes dragen ook bij tot de kwaliteit van het Frankenwald. Ze vormen samen een netwerk van maar liefst 4.000 km. Het is dan ook een wandeleldorado. Bovendien begint de beroemde Rennsteig, een lange-afstands wandelroute over de kammen van het Thüringer Woud, op een steenworp afstand van Lichtenberg. Je kunt er daarom stukken van lopen in dit gebied. Het fraaie beschermde wandel-natuurgebied Höllental ligt op loopafstand van het vakantiehuis. Hier stroomt het riviertje de Selbitz in een 170 - 190 meter diep ravijn met zwaar beboste steile hellingen. Zie eerste en tweede foto hierboven. De derde foto toont een typisch kerfdal. In het vakantiehuis ligt allerlei informatie over wandelen. Ook enkele kant-en-klare beschrijvingen van rondwandelingen.

Maar je kunt hier nog veel meer...... Je kunt er prachtige middeleeuwse steden bezoeken. Maar ook vele musea, grotten en oude mijnen. Ook resten van het IJzeren Gordijn in het dorp Mödareuth (bijnaam "Little Berlin"). Er is een groeiend aantal fietsroutes, er zijn mooie autoroutes en Tsjechië is zó vlakbij, dat je dat land ook gemakkelijk kunt bezoeken.
Er zijn vele zwemmogelijkheden. Er is natuur-zwemwater met zonneweide op korte loopafstand van het huis. Bovendien ligt er voor de watersporters (en de wandelaars) het grootste stuwmerengebied van Europa vlak in de buurt in Thüringen. De Bleiloch- en de Hohenwarte-Stausee. Daar kun je ook rondvaarten maken.
Je kunt naar een klimbos en naar een zomerrodelbaan. Dit alles binnen een straal van zo'n 25 km van het vakantiehuis.

En niet te vergeten: de kuurcentra. Op 4 km van het vakantiehuis, in Bad Steben, bevindt zich het grote Beierse staatskuuroord "Thermen Bad Steben". Een prachtig modern kuuroord in een fraaie 19e eeuwse omgeving. Er is een zwem- en thermaalbaden-paradijs (ook voor kinderen!) en uitgebreide sauna- en welnessmogelijkheden, ook voor niet-kuurgasten. Je kunt er natuurlijk ook kuren, met grote en kleine kuurprogramma's. En je kunt er kuurwater ("Heilwasser") drinken uit verschillende geneeskrachtige bronnen. "Bad Steben" is uitgeroepen tot "Top-kuuroord van Duitsland 2019".
In kuuroord "Ardesia" in Bad Lobenstein (12 km) kun je zelfs naar een moddersauna.

Trouwens, in het hele gebied van Hochfranken en het aangrenzende Bohemen in Tsjechië wemelt het van de bronnen. Het Tsjechische Karlovy Vary (Karlsbad) en Marianské Lasné (Marienbad) zijn er wereldberoemd door geworden. Beide steden zijn een bezoek waard. In Hochfranken is het wat kleinschaliger, maar het doet er eigenlijk niet voor onder. Zo zitten er in het vulkanisch gevormde Höllental ook bronnen, waaruit de Höllensprudel wordt opgepompt. Die is hier in de supermarkten te koop. Je kunt in Hölle (vlakbij Lichtenberg) ook "Heilwasser" drinken in een bronhuisje en er (eigen) flesjes mee vullen. De stad Lichtenberg heeft op de hoogvlakte westelijk van de stad ook zijn eigen bron. Het water daaruit komt in ieder Lichtenbergs huis (en dus ook in het vakantiehuis) gewoon............... uit de kraan! Puur en zuiver bronwater. Dat is een unicum, zelfs voor daar.

Lichtenberg-Oberfranken zelf (zie eerste foto hierboven) ligt op de meest noordoostelijke hoogvlakte van het Frankenwald en is van oorsprong een ridderstadje met sinds 1339 al stadsrechten. Het is de op twee na kleinste stad van Beieren met slechts ruim 1.000 inwoners. De geschiedenis van Lichtenberg voert terug tot het jaar 814. In de latere Middeleeuwen ontwikkelde het zich tot een mijnstadje. In de omgeving werden veel metalen gedolven, zoals ijzer, koper, lood en zink. De vele oude mijngangen, "Stollen" genaamd, getuigen hier nog van. Het gehucht Blechschmidtenhammer bij Lichtenberg is genoemd naar een ijzersmederij. Het ijzer werd hier bewerkt en o.a. tot platen verwerkt d.m.v. hamers, die door een watermolen werden aangedreven. Er zijn in dit gebied nog meer van die oude hamer-molens (Hammermühlen) overgebleven. Er werd hier mijnbouw "bedreven" tot in de 19e eeuw.

De Saale. Het landschap van Oberfranken en het aangrenzende Thüringen wordt beheerst door de rivier de Saale en haar zijrivieren (o.a. de Selbitz door het Höllental). De Saale slingert prachtig door het gebergte over hoogvlakten, door ravijnen en langs enorme rotspartijen. Het is in verhalen en gedichten een veelbezongen rivier. Bovendien is het de naamgever van één van de bekendste IJstijden, de Saale-ijstijd of Saalien. Hij ontspringt in het Fichtelgebergte, stroomt langs Blankenberg en Blankenstein bij Lichtenberg, voorziet de eerder genoemde Thüringse stuwmeren van water, vervolgt zijn weg langs Jena en Halle en komt uiteindelijk in de Elbe uit. In ons vakantiegebied zien we dus de bovenloop, de Obere Saale. Op de eerste foto naast het landkaartje hieronder ziet u de Saale vlakbij Lichtenberg. De derde foto toont één van de Saale-stuwmeren.

De naam "Saale" betekent "Grens" in het oud-Slavisch. Ooit vormde deze rivier het grensgebied tussen het Frankische Rijk en de Slavische gebieden oostelijk daarvan. Lichtenberg was één van de ridderstadjes van waaruit het Frankische gebied werd beschermd tegen invallen van Slavische stammen.

In het vakantiehuis is veel informatie aanwezig in het Nederlands over omgeving, uitstapjes, wandelroutes en bezienswaardigheden.

Heeft u belangstelling gekregen voor dit vakantiegebied? U kunt altijd mailen of opbellen. Na een definitieve boeking krijgt u als voorproefje via de mail een informatiepakket en een lijst websites om alvast van leuke vakantie-vóórpret te kunnen genieten.

Contact

Koos de Vos

St. Hubertusstraat 10
6881 KP Velp

Enkele informatieve websites

Je vindt ons ook op